Γενικά περί σχολών..

sailing schoolΗ θάλασσα έλκει τους ανθρώπους που διαβιώνουν σε παραθαλάσσιες περιοχές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και τόπους, για πολλούς λόγους, ίδιους ή διαφορετικούς, ο άνθρωπός εξορμεί στη θάλασσα γεμάτος περιέργεια, φόβο, πάθος, λαχτάρα. 

Το δικό μας θέμα, η ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης, βρίσκει λάτρεις σε όλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Ασφαλώς, αυτή η αγάπη για την θάλασσα αφορά ένα ποσοστό του πληθυσμού. Ποσοστό που ποικίλει ανάλογα με την κουλτούρα τα πρότυπα και το βιοτικό επίπεδο της κάθε κοινωνίας. Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι κλιματολογικές συνθήκες δεν αποτελούν τον καθοριστικό sailing schoolπαράγοντα για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας. Λαοί που κατοικούν σε βόρειες ψυχρές περιοχές με μικρό διάστημα ηλιοφάνειας την ημέρα, έχουν αναπτύξει την ιστιοπλοΐα περισσότερο από άλλους.

Στην χώρα μας, από τις πιο κατάλληλες περιοχές του κόσμου για ιστιοπλοΐα, η εξόρμηση με ιστιοπλοϊκό παρουσιάζει μια σταδιακή άνθιση. Σχολές ανοικτής θαλάσσης υπάρχουν σε πολλούς ομίλους ακόμα και της επαρχίας. Η φοίτηση διαρκεί 8 εβδομάδες και γίνονται 16 μαθήματα, 8 θεωρία και 8 πρακτική. Η θεωρία γίνεται κάποια καθημερινή απόγευμα και η πρακτική συνήθως Σάββατο ή Κυριακή (8ωρο). 

Το γνωστικό αντικείμενο στις σχολές περιέχει κυρίως ναυτική και ιστιοπλοϊκή τέχνη, ναυτιλία, πρόσδεση σε λιμάνι, αγκυροβολία, αεροδυναμική, ασφάλεια στη θάλασσα, κανονισμούς αποφυγής συγκρούσεων, επικοινωνία στη θάλασσα, μετεωρολογία.

Πρωτεύοντα ρόλο έχουν τα πρακτικά μαθήματα με τα οποία οι μαθητές αποκτούν τις δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να χειριστούν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Το γνωστικό αντικείμενο είναι μεγάλο και τα 8 πρακτικά μαθήματα δύσκολα μπορούν να το καλύψουν. Καλύτερα να πούμε ότι η απόκτηση εμπειρίας και δεξιότητας είναι μία διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. Και οι πολύ sailing schoolέμπειροι κάνουν λάθη, σε δύσκολες καταστάσεις.

Κάθε εκπαιδευτής έχει το δικό του τρόπο και θα πρέπει να μεταφέρει βιωματικά τις γνώσεις του στους μαθητές. Εμβαθύνει στα κεφάλαια που αυτός θεωρεί σημαντικά. Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι ο απόφοιτος της σχολής θα αποκτήσει ένα δίπλωμα που θα του επιτρέπει να χειριστεί μονός του ένα σκάφος. Συνεπώς θα πρέπει να αναλαμβάνει με επιτυχία τον ρόλο του κυβερνήτη στο σκάφος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζει καλά ταξίδεμα με δύσκολες καιρικές συνθήκες και πρόσδεση σκάφους.