Κόμποι

Υπάρχουν πάρα πολλοί κόμποι που βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορες χρήσεις των σκοινιών. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πολλούς, αρκούν λίγοι που θα ξέρετε καλά. Θα αναφέρω τους κόμπους που αρκούν για όλες τις περιπτώσεις που θα χρειαστείτε ένα δέσιμο.

Ημίδεσμοι. Ένας εύκολος κόμπος με πολλές εφαρμογές. Χρησιμεύει για να δένουμε τα μπαλόνια στα ρέλια και σε όποια περίπτωση θέλουμε να δέσουμε σε άμεσο χρόνο ένα σκοινί που βρίσκεται υπό τάση. Μπορούμε να κάνουμε το σκοινί διπλή βόλτα στο σημείο που δένουμε πριν τελειώσουμε τους ημίδεσμους για να αποφύγουμε το δυνατό σφίξιμο του κόμπου. ημίδεσμοι 

 Σταυρόκομπος. Είναι ένας κόμπος που χρησιμοποιείται για να ενώσουμε δύο άκρες από το ίδιο ή διαφορετικό σκοινί ίσου πάχους. Είναι εύκολος στην κατασκευή και διακρίνεται από συμμετρία κατά επιμήκη και εγκάρσιο άξονα. Χρησιμοποιείται για να ενώσουμε δύο σκοινιά για να σχηματίσουμε ένα μακρύτερο ή να σφίξουμε με ένα σκοινί ένα ή περισσότερα αντικείμενα. Είναι ευάλωτος στους κραδασμούς, στη χαλάρωση της δύναμης, καθώς και σε πιθανό διαφορετικό πάχος ή διαφορετική σκληρότητα των σκοινιών. Η πραγματική χρήση του που προτείνω είναι στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει ένα προσωρινό δέσιμο σε άμεσο χρόνο. Αν θέλετε ένα σίγουρο δέσιμο καλύτερα να κάνετε δύο καντηλίτσες ή καντηλίτσα με ημίδεσμους.

σταυρόκομπος

 

 

Ψαλιδιά. Ένας κόμπος που χρησιμεύει για να δένουμε τα μπαλόνια στα ρέλια. σφίγγει λιγότερο αν περάσουμε δύο στροφές το σκοινί πριν την στροφή του τελειώματος.

 

 

 ψαλιδιά
Ποδόδεσμος. Είναι κόμπος που χρησιμοποιείται για να ενώσουμε δύο άκρες σκοινιών διαφορετικού πάχους. Αν η διαφορά στο πάχος των σκοινιών είναι μεγάλη χρειάζονται περισσότερες από δύο φορές τύλιγμα του λεπτού σκοινιού γύρω από το ζεύγος του χονδρού. Είναι πολύ ευάλωτος στους κραδασμούς και στη χαλάρωση της δύναμης. Προτιμήστε για την ίδια δουλειά να κάνετε δύο καντηλίτσες. ποδόδεσμος 

 

Η καντηλίτσα είναι μία θηλιά που δεν σφίγγει και συνήθως χρησιμοποιείται για να δέσουμε την άκρη ενός σχοινιού σε δεσίματα που ασκούν αρκετή δύναμη και θέλουμε να λύνονται εύκολα. Δηλαδή δένουμε τον κάβο του σκάφους στην στεριά, τα σκοινιά στα πανιά κ.λ.π.

καντηλίτσα 

 

Δέσιμο σε κοτσανέλο. Είναι ο κόμπος που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δέσουμε ένα σκοινί σε κοτσανέλο, την χαρακτηριστική δέστρα που έχουν όλα σχεδόν τα σκάφη για να δένουν στην προβλήτα. Στα ιστιοπλοϊκά αποφεύγουμε τις πολλές διαδρομές x του σκοινιού και η τελευταία διαδρομή του σκοινιού θα πρέπει να καλύπτεται από την προτελευταία ώστε να ασφαλίζεται ο κόμπος από το λύσιμο.

δέσιμο σε κοτσανέλο 

 Η καντηλίτσα με το δέσιμο σε κοτσανέλο είναι ο καλύτερος συνδυασμός για μπεντένι. Είναι το δέσιμο του σκάφους με διπλό σκοινί που ξεκινάει από το σκάφος, περνάει από την δέστρα της στεριάς και έρχεται πίσω και δένει στο σκάφος. Το μπεντένι ξεκινάει από καντηλίτσα που είναι δεμένη σε κοτσανέλο, περνάει από τη δέστρα της στεριάς και επιστρέφει με δέσιμο στο κοτσανέλο. Η καντηλίτσα πρέπει να περνάει μέσα από το κοτσανέλο, ώστε να αποκλείεται η περίπτωση να φύγει κατά το πέταγμα του σκοινιού. Πρέπει να μην καβαλάει το κοτσανέλο και να έχει μέτριο μέγεθος ώστε να μην ακουμπάει στο όκιο, αν υπάρχει, ούτε να εμποδίζει το δέσιμο σε κοτσανέλο που θα ακολουθήσει.