Συμβουλές προς νέους ιστιοπλόους

Η αποφοίτηση από μια σχολή ιστιοπλοΐας θεωρητικά σημαίνει πως ο κάτοχος του διπλώματος είναι ικανός να κυβερνήσει μονός του ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Στη πράξη τα απρόοπτα που μπορεί να έχει ένα ταξίδι στη θάλασσα είναι αδύνατον να καλυφθούν σε 8 πρακτικά μαθήματα. Είναι σίγουρα θεμιτό ο νέος ιστιοπλόος αν τολμήσει να χειριστεί ένα σκάφος και να μην εγκαταλείψει την προσπάθειά του, αλλά τις πρώτες φορές θα πρέπει να προσέξει κάποιες παραμέτρους ώστε να μην βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση. Συγκεκριμένα προτείνω:

- Προσπαθήστε να επιλέξετε ημέρες με καλές καιρικές συνθήκες χωρίς δυνατούς ανέμους.

- Παρόλο που ο νόμος απαιτεί δύο άτομα με δίπλωμα, καλό θα ήταν να είστε περισσότεροι με τις βασικές τουλάχιστον γνώσεις, ώστε να υπάρχουν περισσότερα χέρια βοηθείας.

- Αν σας βρει δυνατός άνεμος και ταξιδεύετε με πανιά θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσετε ιστιοφορία. Αν δυσκολεύεστε να το κάνετε καλύτερα να μαϊνάρετε ή να τυλίξετε τα πανιά και να συνεχίσετε με μηχανή. Μην προσπαθήσετε να ταξιδέψετε με πλήρη ιστιοφορία. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα ντόμινο από δυσάρεστες καταστάσεις.

- Όταν πρυμοδετείτε σε λιμάνι ή σε όρμο και έχει ή αναμένεται δυνατός άνεμος, επιλέγετε σημεία ώστε να έχετε τον άνεμο από πίσω προκειμένου να σας κρατάνε οι πρυμάτσες(στην προδέτηση αντιθέτως). Αποφύγετε να έχετε τον άνεμο από το πλάι. Σε περίπτωση αγκυροβολίας σε όρμο προτιμήστε να αγκυροβολήσετε αρόδου.

- Αποφεύγετε, στην αρχή, να παίρνετε μαζί μεγάλο αριθμό ατόμων χωρίς εμπειρία. Άτομα που δεν έχουν εξοικειωθεί με τις καιρικές συνθήκες και την συμπεριφορά του σκάφους σ' αυτές, μπορούν να σας δημιουργήσουν πρόβλημα με αντιδράσεις και κρίσεις πανικού.

- Να έχετε φτιάξει από πριν ένα πλάνο στο μυαλό σας για την διαδρομή και τα σημεία που θα επισκεφτείτε. Επίσης να έχετε σκεφτεί και εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση που ο καιρός ή άλλη αιτία σας χαλάσει τα σχέδια. Μην επηρεάζεστε από τις επιθυμίες άπειρων ατόμων. Δεν έχετε, ακόμα, την πείρα να χρησιμοποιήσετε το σκάφος σαν θαλάσσιο ταξί. Αν βρεθείτε υπεύθυνοι για κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν, τουλάχιστον αυτό να οφείλεται σε δική σας επιλογή.

- Αν έχει βροχή ή κρύο να είστε εφοδιασμένοι με κατάλληλο ρουχισμό. Το κρύο επιδρά αρνητικά στην σωστή εκτίμηση των καταστάσεων και στην σωστή λήψη αποφάσεων.

- Επιλέγετε, στην αρχή, να προσεγγίζετε σημεία που υπάρχουν και άλλα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Όταν σε κάποια πολυσύχναστη περιοχή βλέπετε κάποιο μέρος να μην υπάρχουν ιστιοπλοϊκά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθείτε προ εκπλήξεως είτε από το ανάγλυφο του βυθού, είτε από άλλη αιτία.