Μετά τη σχολή, τί;

Η αποφοίτηση από μια σχολή Ιστιοπλοΐας μπορεί να σημαίνει για τον απόφοιτο απλά την επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο ζωής του (όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο του). Μπορεί να είναι η αρχή μιας ευχάριστης δράσης που θα κάνει περιστασιακά. Μπορεί όμως να είναι ή έναρξη ενός νέου κεφάλαιου στην ζωή του. Η ιστιοπλοΐα κάποιους του αγγίζει ελάχιστα και για άλλους γίνεται πάθος. Στατιστικά, από τους 8 απόφοιτους σχολής, οι 2 δεν συνεχίζουν την επαφή με την ιστιοπλοΐα, οι 4 ασχολούνται περιστασιακά νοικιάζοντας σκάφη ή μετέχοντας που και που σε αγώνες και οι 2 γίνονται συστηματικοί ιστιοπλόοι. Βέβαια και οι 8 παραδέχονται ότι η εμπειρία της σχολής άξιζε τον χρόνο και τα χρήματα πουsailing school διέθεσαν.

Ο απόφοιτος βλέπει δύσκολο να βρει έναν τρόπο για να συνεχίσει το σπορ. Η ναύλωση σκάφους απαιτεί χρήματα, οργάνωση και συγκέντρωση μίας ομάδας ατόμων - φίλων οι οποίοι θα μοιραστούν τα έξοδα. Αυτό σαν ιδέα είναι καλή, έχει λίγο δυσκολία στην υλοποίηση, αλλά αν το κάνετε θα περάσετε όμορφα. 

Υπάρχουν επίσης διάφορες προτάσεις από ομίλους για εκπαιδευτικές σειρές μετά από το δίπλωμα και για αγώνες που μπορείτε να συμμετέχετε καταβάλλοντας κάποιο χρηματικό ποσό. Επίσης υπάρχουν ενώσεις που οργανώνουν τέτοιες δράσεις. Μπορείτε εύκολα να τις βρείτε στο διαδίκτυο. Πάντα με οικονομικό αντίτιμο.

Μια άλλη επιλογή είναι να γίνετε μόνιμο πλήρωμα σε κάποιο σκάφος που παίρνει μέρος σε αγώνες. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα επιβαρυνθείτε οικονομικά αλλά θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιο τέτοιο σκάφος και όταν το βρείτε υπάρχει περίπτωση να μην μείνετε ικανοποιημένοι από το υπόλοιπο πλήρωμα όσον αφορά την παρέα ή την μεθοδικότητά τους στο αντικείμενο. Στην ανοικτή θάλασσα υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση στην αγωνιστικότητα των πληρωμάτων. Μπορεί να βρεθείτε σε σκάφος που τρέχει αγώνες με υπερβολική χαλαρότητα, σαν να κάνει κρουαζιέρα ή σε σκάφος που ακολουθεί σκληρό πρόγραμμα προπόνησης και λειτουργεί με τελειότητα στους αγώνες.

Ο τρόπος για βρείτε θέση πληρώματος είναι είτε μέσω γνωστού, είτε προσεγγίζοντας οι ίδιοι τον υπεύθυνο κάθε σκάφους. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο υπερβολικό να ζητάτε κάτι τέτοιο από έναν άγνωστο, αλλά σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Απλά ανασκουμπωθείτε και κάντε το. Έτσι απλά, στο μόλο. Μπορεί να έχετε μία σειρά από αρνητικές απαντήσεις, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι ντροπή. Στο τέλος θα έχετε μια θετική απάντηση. Υπάρχουν σκάφη που κατά περιόδους έχουν ανάγκη από πλήρωμα.